Актор Василь Кульків

0
73

Зразковий комсомолець кіно 80-х і як склалося життя «Кроша»

Василь Володимирович Кульків. Народився 5 липня 1962 року в Москві. Радянський і російський актор театру і кіно.
Мати працювала провідним експертом з патентно-ліцензійною робіт Мосенерго СРСР. Батько був старшим інспектором ГипроНИИ Академії наук. Молодший брат — Павло Володимирович Кульків, дворазовий чемпіон Європи з самбо, чемпіон Росії з самбо і дзюдо, заслужений тренер Росії. Сім’я проживала на Мосфільмовскій вулиці. З ранніх років Василь займався музикою, грав на скрипці та акордеоні. У кіно потрапив у віці 9 років випадково: як-то гуляв з собакою, і, проходячи повз кіностудії, був помічений помічником режисера, яка дала йому записку для мами. Далі хлопчика привели у студію на кінопроби в фільм Ролана Бикова «Автомобіль, скрипка і собака Клякса». На головну роль його не затвердили, але він знявся в епізодах.
Актер Василий Фунтиков История,ссср
У 1975-му зіграв головну роль в дитячому пригодницькому фільмі «Мисливці за браконьєрами» за мотивами повісті О. Рысса. Його герой — школяр Вася, який разом з молодшою сестрою Клашей живуть на березі мальовничого озера, в якому розводять форель. З допомогою своїх друзів, собаки по кличці Сагайдак і коні Стрілки хлопці затримують браконьєрів.
Через зйомки в кіно Василь кинув заняття в музичній школі. У 1979-му на екрани вийшла стрічка «Камертон», де він виконав роль Сашка Ганнушкіна.
Актер Василий Фунтиков История,ссср
А в 1980 році його чекала справжня удача. Його фото, яке зберігалося в архіві Мосфільму, попалося на очі помічникам режисера Аронова, який приступив до зйомок фільму «Канікули Кроша» за сценарієм Анатолія Рибакова. Серйозне і чесне обличчя юнака ідеально підійшло для ролі старшокласника, що стоїть на сторожі справедливості і вивів на чисту воду колекціонера, негідника і шахрая Лєснікова.
Пізніше вийшли продовження пригод Кроша — «Невідомий солдат», також знятий на основі однойменної повісті і сценарію Рибакова, і «Неділю, половина сьомого», поставлений за оригінальним сценарієм Анатолія Рибакова.
Актер Василий Фунтиков История,ссср
Після школи вирішив піти в театральне училище. Його запрошував у ВДІК сам Євген Матвєєв, причому, без будь-яких турів. Але йому хотілося вчитися саме в Щукінському театральному училищі. Однак там він недобрав півбала. Він згадував: «Місяць ходив на заняття як бухгалтер-ревізор, у мене вже була гора повісток в армію, і я не знав, що мені робити. Але педагоги — А. Буров, Ст. Шлезінгер, Ю. В. Катін-Ярцев — поїхали в Міністерство культури і вибили для мене ще одне місце. Пам’ятаю, як прийшов я одного разу вранці в дев’ять годин на лекції, а моя однокурсниця Олена Казарінова біжить мені назустріч і кричить: «Вася! Ти зарахований, ти — студент». Я став студентом, і мені дали відстрочку від армії». У 1984 році закінчив ВТУ ім. Б. В. Щукіна, майстерня Альберта Бурова. Дипломний спектакль: «Школа лихослів’я» — сер Чарльз. Його однокурсниками були Ирина Метлицкая, Михайло Зонненштраль, Володимир Ажіппо, Костянтин Кравинский, Наталія Карпуніна, Ніна Горелик, Світлана Рябова, Борис Шувалов, Олексій Маслов. У 1984-1986 рр. служив в Театрі Радянської Армії. У команді його призову були Олександр Домогаров, Дмитро Пєвцов, Олександр Лазарєв (молодший). В 1980-е вийшло ще кілька картин, в яких актор зіграв помітні ролі: «Я зробив все, що міг» (Гена Жилін), «Парасолька для молодят» (інспектор ДАІ), «Презумпція невинності» (Міша Совчи), «Слідство ведуть Знавці» (Мордвинов), «Під куполом цирку» (Кузиков).
Актер Василий Фунтиков История,ссср
З приходом 90-х кіно для нього закінчилося, актор практично не знімався. З початком 2000-х почав зніматися в невеликих ролях в серіалах. Останній раз засвітився в серіалі «Інспектор Купер» в епізодичній ролі в 2012 році.
Актор ніколи не був одружений, проте в 2001 році від відносин з жінкою на ім’я Олена, у нього народилася позашлюбна дочка Даша. До речі, його рідний молодший брат — відомий спортсмен Павло Кульків, чемпіон Росії з дзюдо, чемпіон Європи з самбо, заслужений тренер Росії. Сам же Василь Кульків зараз веде замкнутий спосіб життя, відмовляється від інтерв’ю. Подейкують, серйозно зловживає спиртним.
Фільмографія Василя Фунтікова:
1974 — Автомобіль, скрипка і собака Клякса — епізод
1975 — Мисливець за браконьєрами — Вася (озвучила Марія Виноградова)
1979 — Камертон — Сашка Ганнушкин
1980 — Канікули Кроша — Крош — Сергій Крашенінніков
1981 — В останню чергу — Олександр, Алік
1983 — Аукціон — Єрмаков в юності
1984 — Невідомий солдат — Крош (Сергій Крашенінніков)
1986 — Я зробив усе, що міг — Гена Жилін
1986 — Парасолька для молодят — інспектор ДАІ
1986 — Борис Годунов (Boris Godunov) — городянин, на даху собору
1987 — Стаття (фільм-спектакль) — будівельник
1988 — Презумпція невинності — Міша Совчи
1988 — Неділю, половина сьомого — Сергій Крашенінніков, слідчий-стажист
1989 — Слідство ведуть Знавці — Мордвинов-мол.
1989 — Під куполом цирку — Кузиков, старший лейтенант міліції
1990 — Сестрички Ліберті — Куций, приятель Віри, Любові і Генки
1990 — Результат — слідчий 1992 — Овен
1994 — Будулай, якого не чекають — слідчий
2000 — Я Вам більше не вірю — бомж 2
003 — найкраще місто Землі — епізод
2005 — МУР є МУР-2 — Іван Фролович Бармін
2005 — Бальзаківський вік, або Всі мужики сво…-2 — Микола, кандидат у фіктивні чоловіки
2006 — Печорін. Герой нашого часу — Єрмолов, божевільний
2007 — Адвокат-3 — Олег Сизов, актор-невдаха
2008 — Циганки — епізод
2008 — Глухар — Сергій Іванович, полковник 2
012 — Інспектор Купер — В’ячеслав Андрійович